Iedereen is bij zijn geboorte een gevoelsmens. Je bent gevoelig voor de wereld om je heen, maar ook voor jezelf, je eigen behoeften en verlangens. Die gevoeligheid is dan vooral gericht op geborgenheid en veiligheid en blijft de rest van je leven belangrijk. Je wilt ook dan weten waar jouw plek onder de mensen is en wat goed voor je voelt. Haptonomie gaat over voelen.

haptonomielWanneer iets indruist tegen je gevoel kun je nog niet altijd beredeneren waarom, maar je voelt het wel. Geef je geen gehoor aan dit signaal dan blijf je daar vaak last van houden.

Afhankelijk van de omstandigheden en de gebeurtenissen in je leven kan het voelen wat naar de achtergrond zijn geraakt en ervaar je weinig verbinding met je gevoel. Dit kan uiteindelijk tot lichamelijke en psychische klachten leiden.

Van nature zijn we gericht op contact met anderen en de aanraking is één van de eerste vormen waarin zich dat uit. Aanraking is een belangrijke bron voor onze gevoelsontwikkeling.

In wezen wil ieder mens voelen dat hij leeft, zich bevestigd voelen en zich verbonden voelen met het leven om hem heen. Haptonomie gaat over contact.